Статьи

Безвізовий режим ЄС з Україною не дає право на роботу

Verze pro tiskPDF verze
Безвізовий режим ЄС з Україною не дає право на роботу

Після багаторічних дебатів держави - члени ЄС домовилися в листопаді 2016 року про введення безвізового режиму для України. Безвізовий режим вже в дії, всі правила затверджені, а також заходи гнучкого скорочення безвізового в'їзду в разі потреби.

Що дає введення безвізового режиму з Україною з боку ЄС?

Чеський уряд безвізовий режим з Україною підтримує, згідно офіційних заяв, і не боїться економічних або інших ризиків, наприклад, погроз безпеки. З точки зору ринку праці слід підкреслити, що безвізовий режим стосується тільки короткострокового перебування тривалістю до 90 днів, а не для віз (робочих карт), які дозволять українцям працювати в Чеській Республіці. Найбільша вигода для українців, які хочуть працювати в Чехії (що і підтвердила чеська асоціація роботодавців), це приїзд шукача праці за безвізовим режимом до Чехії, та договорі про роботу безпосередньо з роботодавцем (короткострокова робоча віза, робоча карта на 2 роки).

Навіть після цього потенційні претенденти повинні будуть звернутися, відповідно до чинного законодавства про видачу робочої візи або робочої карти, в чеське консульство в Києві, або у Львові. Особисте спілкування безпосередньо з роботодавцем може допомогти усунути, до сих пір існуючу, так звану клієнтську систему, тобто залежність робітників від оплачуваних посередників, яка досить часто переходить в трудову експлуатацію.

Згідно з дослідженням Географічного міграційного центру, лібералізація візового режиму, призведе до поступового збільшення числа робочих мігрантів до країн V4 (Вишеградська четвірка - об'єднання чотирьох центральноєвропейських країн: Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина) і ЄС до декількох сотень тисяч, а також збільшення українців з постійним місцем проживання в Чехії (ПМП), збільшення кількості заявок на возз'єднання з сім'єю. Крім того, очікується, можливе невелике збільшення числа незаконних працівників поза офіційної економіки, тобто нелегалів.

Проте міграція завжди моделюється та оцінюється складно, тому що факторів і учасників в цих процесах дуже багато. Економічний розвиток відіграє найважливішу роль у цьому питанні. В опитуванні Київського інституту соціології 46% українців заявили, що в разі втрати роботи, будуть її шукати в своєму регіоні. 12% вважають, що будуть шукати роботу в іншому місті, але не далеко від місця постійного проживання. Менше десяти відсотків респондентів заявили, що готові виїхати працювати за кордон (дані не зовсім актуальні - 2015 року. Зараз цей показник збільшився вдвічі).

Категорія: 

Хороший темп зростання економіки Чехії. Прискорення до п'яти відсотків
ВВП Чехії в третьому кварталі прискорив річне зростання до п'яти відсотків з 4,7 відсотка в другому кварталі. У...
Найнижчий відсоток безробіття в Європі - Чехія
За даними Міністерства праці Чеської Республіки в жовтні кількість безробітних знизилася до 3,6 відсотка. В останній...
Робота в DB Schenker - чеська логістична компанія
DB Schenker - чеська логістична компанія, яка має 20 представництв по всій Чехії Компанії DB Schenker вдається гнучко...
Різдвяна лихоманка починає набирати обертів. Попит на тимчасових працівників в Чехії є величезний
Власники інтернет - магазинів і кур'єрські служби доставки товарів очікують рекордний товарообіг в передріздвяну...